Wednesday, January 27, 2010

SEKADAR HAMBA

Pagi tadi masa drive datang kerja, saya dengar lagu2 lama Raihan.So, antara bait2 lagu yang terngiang2 kat telinga ni " kita ini hanyalah sekadar hambanya 2X"...

Jauh saya terfikir, apa yang kita kejar dalam hidup selama ini sebagai contohlah harta, pangkat, nama dan lain-lain lagi sebenarnya KECIL sahaja pada pandangan Allah. Namun pada pandangan manusia ia sesuatu yang amat berharga dan menjadi impian semua orang untuk menjadi orang yang berpangkat, berharta dan berkuasa.

Pujian dan sanjungan ibarat seperti air yang sentiasa didahagakan. Tanpa disedari, pujian2 itulah sebenarnya akan menghanyutkan kita. Melalui pujian yang melambung tinggi akan menyebabkan kita akan terasa diri begitu berharga dan bangga diri. Akhirnya akan lahir sifat riak, takabur dan sombong yang akan menyebabkan kita lupa diri.

Kita mungkin beranggapan pandangan kita sahaja betul tetapi pandangan orang lain salah, orang disekeliling kita hina manakala kita seorang yang mulia dan kita sahaja orang yang hebat tetapi orang lain sangat teruk. Apabila wujud perasaan sebegini maka inilah (salah-satu) yang dikatakan riak, takabur dan sombong.

Kita tahu, suatu ketika nanti PASTI kita akan kembali kepada Allah. Apalah guna kemegahan nama dan harta di dunia pada saat itu. Semuanya pasti akan ditinggal pergi.. Namun kita masih lupa diri. Masih tidak dapat menerima bahawasanya setiap manusia ada kelebihan dan kekurangan. Masih ingin mencari2 kelemahan orang lain untuk menutup kelemahan diri sendiri, masih ingin menjatuhkan nama orang lain untuk menaikkan nama sendiri serta masih ingin mencari kebahagiaan melalui pujian dan sanjungan. Kita tidak dapat menerima mungkin seseorang itu hina pada pandangan kita namun tidak pada pandangan Allah. Kita tidak dapat menerima kesakitan kecuali dengan membalas walaupun terpaksa memfitnah dan mengadu domba demi kepuasan hati.

Jauh dari sudut hati kecil, kita masih tertanya mengapa ketenangan hati masih belum ditemui? Mengapa kita masih keliru arah hidup kita? Mengapa dengan kemegahan yang dimiliki masih belum dapat mendamaikan perasaan? Jawapannya hanyalah SATU sifat RIAK, SOMBONG & TAKABUR yang menjarakkan diri kita dengan Allah. Kita lupa RIAK, SOMBONG & TAKABUR itu selendang Allah, hanya Dia yang berhak untuk semua itu. Jadi kita ini siapa sebenarnya?

" Kita ini hanyalah sekadar hambanya 2X "

Kita hanyalah insan yang hina. Penuh dengan kekurangan,kesalahan, kesilapan dan kealpaan. Hanya Allah Tuhan yang Maha Sempurna, Maha Berkuasa, Maha Mulia dan Maha Esa. Mohonlah keampunan dariNya pada setiap saat dan waktu. Mohonlah perlindungan dari Nya. Mohonlah ketenangan dan kebahagiaan dariNya. Mohonlah segala-gala dariNya. Kerana Dialah tuhan yang mengabulkan setiap permohonan kita, mendengar segala rintihan dan kesakitan kita. Hanya Dia Tuhan yang Agung.

Oh! dunia ibarat perempuan tua yang berdandan dan berhias..
sungguh indah nampak dari jauh namun bila didekati - owh! sudah kerepot rupanya dan sangat menjelikkan........

No comments: