Monday, November 10, 2014

10 habits of highly effective Muslim husbands

sumber :

Alhamdullilah, I have been married for almost three years now and I feel that Muslim Marriage is one of the most beautiful gifts that Allah has given to Muslims in this world.
However, Muslim Marriage doesn’t come easy right away. Actually, many husbands today have been spoiled by family or their environment or even society and media. This has caused us to lose our manliness and personal striving that our forefathers and great men in the history of Islam had.
Now, as a Muslim Husband in this generation, I know how important and necessary it is for every Muslim Husband to work hard at their marriage in order for this Ummah to be strong again. After all, without the Muslim Family foundation, all other foundations cannot be formed.
I’ve put together some habits as a personal reminder to myself first and hopefully it can benefit Muslim Husbands out there who want to create a blissful marriage. Some ideas presented are from what I’ve read and heard and some are from experience. Take what applies to you and act on it.
So, let’s start…

1. Exercising, Staying Fit and Healthy

Sorry, brothers, you know this was coming. It is important that we stay healthy, exercise and keep fit for our wives and children. Many of us let ourselves go after marriage when it should be the other way around. When we are fit, we can do more for our wives and children. We also feel good that we are a strong contributing member of the Ummah.
My wife told me a story of how she was visiting a Muslim country recently and saw many couples where the wife was still dressed up nicely but the husband had totally let himself go.
I’m not asking everyone to be Arnold Schwarzenegger but to exercise so that when your kids are 12 years old, you can still kick a soccer ball with them. Because of my career in the software industry, I have to especially work hard at it as it is so easy for me to slack off (which I already have on a few occasions).
Doing what you enjoy will also help you stay fit. You don’t have to lift weights to stay in shape. As long as whatever you do helps you maintain a healthy, fit, Islamic lifestyle.
Also, it is imperative to eat a healthy diet. It doesn’t make much sense to work-out and stay fit and indulge in sweets and desserts everyday. Having a sweet tooth my whole life, I have now limited my sweet intake to one day of the week and have noticed positive changes like having more energy.

2. Dress well and with Ihsan (Excellence)

This is something I had to work on as I was never a good dresser when growing up. It doesn’t mean you have to wear rich expensive clothes. It means that your clothes are in good condition and you look presentable.
Muslims in history were known to dress excellently and to take care of their bodies. In the middle ages, Muslim Spain had running water and baths while the rest of Europe hardly washed their bodies.
Our beloved Prophet Muhammad (peace be upon him) used to wear Musk to smell good.
Prophetic Saying:
Muslim narrated that Abu Sai’d Al-Khudri said that the Prophet (peace be upon him) said: “The best type of perfume is Musk.”
Try to buy quality over price or quantity as this is what dressing with Ihsan (Excellence) is about. At the end of the day, your wife will be happy with you and be thinking “MashaAllah.”

3. Read

It is no surprise that the first word revealed from the Quran to Prophet Muhammad (peace be upon him) was “Read…” (Surah Alaq 96:1).
I always struggled with reading growing up as I was too preoccupied with TV and video games. Even though I excelled in school, reading was always a chore and I didn’t do a lot of it.
However, as a Muslim Husband, reading is an important skill to have. Not only will it enrich you with more knowledge, it can also help with your communication and conversation skills with your wife and children. You will have much more interesting and important things to say and teach your children too.
Especially in today’s age of changing media and technology, if you are not reading and learning, you will be more susceptible to negative influences around you.

4. Help out around the house – Clean!

Many wives today juggle more daily than ever before. Things like working full-time, cooking, cleaning, and taking care of the kids are all part of her daily regimen. Your wife will be more than happy if you can take some of that load off her.
Washing dishes, vacuuming or other chores around the house should be taken up by you and it should be proactively done. Read: Do them before being asked. :-)
Even the best of creation, Prophet Muhammad (peace be upon him) helped around the house.
Aisha (Ra), the wife of Muhammad (SAW) said: “Allah’s Messenger (peace be upon him) used to patch his sandals, sew his garment and conduct himself at home as anyone of you does in his house. He was a human being, searching his garment for lice, milking his sheep, and doing his own chores.” (Narrated by al-Tirmidhi).

5. Read Quran

A Muslim Husband is the leader of a Muslim Family. He needs to be setting the example for his wife and children. That is why it is important he reads the Quran.
Children imitate. If they see their father read Quran, then they will want to read Quran too. Doing this can actually make children look forward to the dreaded Sunday Quran school. :-)
Before marriage, I wasn’t very good at Quran and barely had any surahs memorized. I then worked hard at improving my reading by attending Tajweed classes and memorizing more surahs.
Praying together is a large part of a Muslim household and knowing Quran will help you, the Muslim Husband, to lead your wife and family. The Muslim Husband or Father should strive to lead the members of his house in prayer at least once a day if not more.

6. Be Critical and Analytical – Talk about Ideas

When I was growing up, my mom had put up a sign in a hallway of our house saying: “Small people talk about other people, Average people talk about things, Great people talk about ideas.”
It is important that a Muslim Husband matures beyond self-interest and is able to transcend petty talk about people around him and material things. He needs to start talking about ideas.
It comes back to the fact that the Islamic role of a Muslim Husband in the family is to lead. If all he talks about is how he hates his boss at work or about his new pair of shoes, his family is going to suffer.
Before being married, it was easy for me to slip in to friends and enjoy trivial things like movies and sports, however, I knew that I had to rise above these activities and start reading and learning more about ideas and principles about how our world works. I needed to increase my knowledge.
I didn’t want a superficial marriage and I didn’t want to be a superficial husband. So I stepped out of my comfort zone and took action to grow intellectually. I believe that if you want a successful Muslim Marriage that Allah will shower His blessings on, it has to be about more than food and cars.

7. Take your wife out – Plan stuff

Every wife likes to be taken out, no matter how religious she is. You also don’t have to be rich either to do so.
Going to the park or buying her a new hijab or checking out that new halal restaurant are all fun activities you can enjoy with her.
I know that I sometimes slack off in the planning department. But every time I plan an outing with my wife, our marriage and relationship improves.
My wife and I have one day of the week that we go out together to explore a part of the city we haven’t yet been or we re-visit a favorite place. It is the day of the week that we re-connect and talk about our ideas.
Try it out, I guarantee you will not be disappointed. :-)

8. Act Manly and Confident – Make Decisions

Men today behave less like men than our forefathers did. If you think back to the time of the Prophet (peace be upon him), his companions were all manly men, were confident and had presence.
Basically, Muslim Husbands need to take action in their lives and not sit idly by and let life slip away from you. I used to be very laid back and complacent in my first year of marriage but I realize that this quality is not beneficial in a relationship. When I started to act with confidence and to take action in my life, I began seeing positive changes in both my marriage and my personal life.
It is important to note the difference between confidence and aggression/domination. The former deals with taking positive action in how one carries himself while still maintaining the haqq/rights of those around him. The latter does not focus on the haqq.
A confident Muslim Man, although a leader of his home, also knows and applies the concept of Shurah/consultation. It is important to include your wife and children in any major and minor decisions that will effect everyone.
Be a Muslim Man. Take Action. Be Confident. Your wife will be happy and your marriage will prosper, inshAllah.

9. Balance between Career/Work and Religion

A Muslim Husband must have balance. He should work and strive in his career to provide for his family as it is a haqq/right of the wife to be provided for (even if she chooses to work). He also must understand the fundamentals of his deen/religion. He doesn’t have to be a scholar, but he should at least know the basics.
I remember I was at Eid Prayer a long time ago and I saw a father teaching his son how to pray before the prayer itself. As a leader of the home, a Muslim Husband must know enough about Islam so that he can teach his wife and children. He shouldn’t be doing it at Eid prayer. He should have done it at home already.
If you can, go to a class once a week about your deen and read more about it. There are also vast resources online about this beautiful religion of ours.
Also, a Muslim Husband should strive to be excellent in any work/career that he takes on. Remember that balancing both is difficult to do but can be achieved gradually.

10. Cook and help with meals

OK, this is a contentious issue. Even though shariah doesn’t say that a wife must cook for her husband, she usually does. And, I am thankful that she does! :)
As a Muslim Husband, you should help with cooking dinners and preparing meals. This will alleviate some of the load off your wife and she will be very thankful you assisted.
You can do this by making a schedule and telling her which days you can help. Believe me, this will also really help your marriage and improve your relationship.

Parting Thoughts

There you have it. 10 habits that will make you a better Muslim Husband. You may already be doing some of the things I mentioned or none at all. You may even completely agree or disagree with me. You might have more habits to add. Let me know what you think in the comments below.

Thursday, May 8, 2014

Didik Anak Menjadi Soleh

Ini adalah tips yang diberi  oleh Dr. Fadzilah Kamsah

As salamu'alaikum shbt tersayang. Ramai yg mohon tip kaedah didik anak menjadi soleh. Org alim sering berpesan: Anak2 yg nakal atau degil semasa kecil, akan menjadi org dewasa yg bijaksana. So tukar paradigma kita ttg anak kita itu. Fikir & kata2 ibubapa/ guru adalah DOA YG MAKBUL. Nabi juga berpesan: Allah bertindak seperti mana yg di fikirkan oleh hambaNya.

Di antara perkara yg kita boleh lakukan utk bantu anak2 menjadi insan yg soleh:

1. Sentiasa berdoa utk mendapat anak yg soleh. Doa itu senjata terpenting org yg beriman.

2. Didik anak ttg solat & ibadah yg lain sejak kecil. Setelah beri ingatan & amaran, wajar rotan anak yg tak solat di umur 10 thn. Ramai ibubapa yg rotan anak atas berbagai kesalahan, tapi tak sampai 10% ibubapa yg rotan anak sbb tak solat!!!

3. Biasakan anak mengamalkan sunnah2 harian-- mkn & minum, amalan di bilik air, amalan berpakaian, tertib belajar, pergaulan, tertib tidur, dll

4. Pastikan anak2 makan mlm sebelum maghrib spt yg Nabi saw sarankan supaya mudah belajar waktu mlm. Mkn malam lepas maghrib buat anak mudah letih & mengantuk bila belajar. Makanan hadam sekitar 1- 1 1/2 jam selepas makan. So anak boleh belajar dgn berkesan & fokus jika belajar 11/2 jam selepas mkn mlm. Pastikan anak kurang makan daging merah, banyakkan daging putih spt ayam & ikan. Daging merah buat anak irritable & agresif. Pastikan mrk MAKAN BUAH2AN SBLM MAKAN NASI agar badan dpt serap Vit C yg ada dlm buah2an. Vit C membantu tenangkan fikiran anak di samping jaga kulit. Mkn buah selepas mkn nasi adalah amalan yg sia2 sbb badan tak dpt serap nutrien dlm buah2an bila perut dah kenyang!

5. Banyakkan memeluk & memuji anak2. Anak yg sering di peluk & di puji/ belai akan tenang, kurang degil, rasa selamat & di sayangi & tak perlu nak buat nakal utk tarik perhatian ibubapa.
6. Pesan kpd anak utk menghadap Qiblat semasa belajar/ mengaji. Ini akan tingkatkan keberkatan dlm belajar.

7. Beri anak supplemen yg dpt menguatkan minda, tenangkan fikiran & stabilkan emosi. Cuba dapatkan EXCEL SUPREME (tel 03-89255292) atau supplemen lain mengikut pilihan anda.

8. Cari peluang berjumpa guru2 anak di Sek tempat dia belajar. Minta nasihat & bimbingan ttg cara nak bantu anak belajar di rumah.

9. Bacakan di kepala anak: Fatehah, ayar qursi dan surah al Insyirah utk rangsang otak & memori anak dan jadikan dia anak yg tenang, baik akhlak, rajin ke sek & pintar. Bacakan waktu mlm masa anak nak belajar atau waktu anak nak pergi ke sek atau bila2 masa yg sempat.

10. Elakkan anak memakai pakaian berwarna merah atau orange. Ikut kajian, warna merah dan orange akan rangsang anak jadi agresif dan hyperaktif.

11. Suruh anak tidur mengiring kekanan agar otak jadi lebih pintar, puas tidur & ikut sunnah Nabi.
12. Pastikan rezki yg ibubapa terima benar2 berkat dgn mengelakkan perkara haram & syubahat & keluarkan zakat pendapatan & zakat emas perak jika berkenaan. Rezki yg kurang berkat juga jadi punca anak jadi agresif & extra nakal.

13. Kenali kwn2 anak & ziarah ke rumah mrk utk berkenalan dgn ibubapa kwn2 anak.

14. Doakan guru2, kwn2 anak & jiran kita agar cemerlang & soleh. In sya Allah akan di aminkan Malaikat & Malaikat akan doakan kita MENDAPAT APA YG KITA DOAKAN UTK ORG LAIN!

15. Anak tak ingat apa yg ibubapa tuturkan, tapi anak mudah ingat apa yg ibubapa pamerkan. Justeru, ibubapa wajib pamerkan amalan & peribadi yg Allah redha.

16. HARAMKAN SEMUA PERKATAAN NEGATIF (spt bodoh, jahat, degil, malas, bengong, goblok!) dlm rumahtangga. Kata2 ibubapa merupakan doa!

17. Padam semua kata2 negatif yg pernah di sebut kpd anak2 dgn memohon maaf & memuji anak dgn jelas. Cthnya: Abah minta maaf sbb kata kamu bodoh. Sebenarnya anak abah ni pandai-- cthnya: buat homework sblm abah suruh, solat sblm ibu berleter, layan adik dgn baik & tak herdik2. Ikut kajian psikologi: Satu pujian yg jelas akan MEMADAM 300 KUTUKAN YG LALU! Maha suci Allah SWT.

18. Ibubapa takkan mampu MENGUBAH ANAK2! Tapi bila ibubapa berubah, Allah akan ubah anak2. Justeru, ibubapa overhaul diri secara bersepadu agar Allah ubah anak2 jadi hebat & cemerlang.


20. Setelah melakukan yg terbaik mengikut kemampuan, KITA BERSERAH KPD ALLAH SWT.

21. Saya BERPESAN KPD DIRI SAYA & KPD SEMUA SHBT TERSYG UTK SAMA2 BERUSHA utk mendidik anak menjadi anak2 yg Allah redha. Aameen, Wassalam.

Tuesday, April 22, 2014

Nota hati si kecil

Nota hati dari anak berusia 2-3-4-5 tahun untuk tazkirah kita para ibu: 

ia dipetik daripada fb nurul adni adnan.

 Mama...Saya ada keperluan yang sangat tinggi untuk connect dengan mama - mama pandanglah saya, dengari saya, bersembang dengan saya, temankan saya bermain, jangan tinggalkan saya dengan toys. Kalau mama beri perhatian pada saya sepenuh hati, saya mampu merasainya, jiwa saya terisi terhibur dan insyaAllah saya takkan selalu mengamuk dan akan jadi anak yang happy.
Kalau mama nak saya berdisplin, mama kena berdisplin dulu dan konsisten dengan gaya hidup mama. Mama tak boleh jadual hidup sesuka hati, saya akan serabut nak ikut agenda mama. Bagi tahu saya in advance plan harian, jangan tiba tiba suruh saya berhenti bermain/tengok tv. Jangan suruh saya cepat mandi, cepat makan, cepat segala-galanya sebab minda dan tubuh saya lambat bekerja berbanding mama orang dewasa.

Mama tak boleh paksa saya share fevret things/toys saya dengan orang lain. Mama sendiri pun ada benda benda mama hargai contohnya smartphone mama, tak share dengan orang. Mama perlu hormat barang barang peribadi saya juga. Bantu saya pilih mana satu yang saya ok nak share.
Jangan takut takutkan saya dengan bagitahu yang uncle or aunty tu nak ambil adik saya..saya stress mama cakap macam tu banyak kali sebab saya saaaangat sayang baby adik saya tu. Mama pun stress kalau mama tahu ada orang nak ambil papa yang mama saaaangat sayang tu kan..

Saya bukan saja saja nak sakit kan adik saya atau saja nak gaduh. Saya kan sedang belajar, kalau adik nangis atau mama marah, barulah saya tahu cara saya tu salah. Mama tegurlah saya dengan firm and warm bukan dengan jeritan dan pukulan tak semena mena. Reaksi negative mama yang kadang buatkan kami adik beradik lagi bergaduh. Jadilah pendamai yang adil, bukan tukang provokasi.
Mama jangan jerit jerit dan jangan pukul saya kalau mama tak nak saya jerit jerit dan pukul orang lain..saya belajar dari mama lah. Kalau saya rasa geram dan marah serta upset dengan orang, saya pun jerit dan pukul sebab saya belajar dari mama cara itu melepaskan marah.
Kalau saya dah letih, dah mengantuk, lapar, dah bosan - mama tak boleh expect saya ceria dan bagi kerjasama. Kalau mama nak saya jadi budak baik, mama kena faham situasi saya semua tu. Jangan asyik saya saja kena faham situasi mama. Mama pun hilang sabar kalau lapar dan penat, sama macam saya..saya kan kecik lagi.

Kalau mama nak saya kesian pada orang lain, mama kena kesian dan empati pada saya dulu. Kalau mama selalu mendengar dan memahami perasaan saya, saya pun akan berusaha memahami perasaan mama dan orang lain.
Mama pun ada masa masanya akan down, sedih, geram, marah marah, bengang.. saya pun sama. Tak bolehlah expect saya untuk senyum happy ceria buat muka macam comel jer selalu. Saya selalu sabar dengan mama, mama pun sabarlah dengan saya
Dan janganlah mama lepaskan rasa negatif semua tu pada saya dengan herdik atau pukul saya atas kesilapan kecil saya. Mama luahkanlah bebanan perasaan pada Allah Yang Maha Penyayang, minta Allah sejukkan hati dan beri kesabaran. Kalau mama handle emosi dengan baik, saya akan ikut belajar mengurus emosi dengan baik insyaAllah.

Kalau emosi saya stabil, mama hargai lah saya. Kalau saya temper tantrum/mengamuk meragam - mama bersabarlah banyak banyak.. Kalau mama tengok jam, sebenarnya tak lebih 10 minit pun saya ngamuk. Saya mana ada energy tak ngamuk lama lama. Jadi kalau mama rasa nak ikut mengamuk juga, mama tarik nafas, dan baca ta'awuz..10 minit sabar inilah agaknya yang membawa kaki menginjak ke syurga..
Moga Allah cinta dan rahmati mama atas kesabaran mama mendidik saya. Moga Allah redha dan masukkan mama papa dan saya ke syurga Nya :')

Friday, April 18, 2014

Sebelas perkara elak anak degil

Artikel daripada utusan 17/4/14

Pertama kita perlu tahu apakah yang dinamakan degil. Degil ialah bila seseorang itu tidak mahu melakukan apa yang kita minta dia lakukan atau membuat apa yang kita tidak mahu dia lakukan.

Kenapakah ini berlaku? Ini adalah kerana kedua-dua pihak mempunyai gambaran yang berlainan mengenai perkara yang menjadi isu.

Sehinggalah gambaran di minda itu boleh menjadi sama atau hampir sama, maka degil boleh berlaku lagi.

Persoalannya, bagaimana hendak menyamakan gambar di minda itu?

Jawapannya ialah mempengaruhi. Bagaimana pula hendak mempengaruhi? Jawapannya, membina perhubungan rapat atau rapport. Apabila ada perhubungan rapat, apa pun mudah diterima.

Dalam NLP kata-kata ini sering dinyatakan; “Resistance is an indication of a lack of rapport" (Tak mendengar kata, degil, adalah petunjuk bahawa kurangnya hubungan rapat.)

Bila anda sudah faham ini, maka anda boleh memikirkan apakah yang menjadikan hubungan rapat 'rapport' dengan anak anda terjejas?

Ibu beri 11 perkara besar:

1-Hati anak selalu dilukai sehingga dia tidak merasakan kasih anda. Bila anak dapat adik, perasaannya dibiarkan. Bila marah, tiada penjelasan yang memuaskan. Anak akan degil bila hatinya menjadi 'Closed Heart'. ini banyak berlaku kepada remaja.

2-Bergaduh suami isteri di hadapan anak, sehinggakan anak tidak nampak contoh teladan yang baik dari anda.

3-Mungkir janji dan tidak benar-benar meminta maaf kerana tidak dapat menunaikan janji.

4-Menyuruh dan mengarah tetapi sendiri tidak melakukan. Marah anak bercakap kasar, tetapi sendiri bercakap kasar dengan anak.

5-Tidak mendengar apakah pendapat anak itu. Walaupun anda tidak setuju, dengarlah dahulu.

6-Terlampau mengikut kehendak anak, sehinggakan anak menjadi tuan. Janganlah menjadi ibu bapa yang lemah dan membiakan sahaja anak-anak memanjat kepala, tetapi tidak perlu juga untuk garang dan keras. Pegang teraju kepimpinan anda. Jadilah pengasih dan tegas.

7-Tidak mempunyai ilmu dan skil berkomunikasi berkesan yang menyebabkan payah untuk menjual idea kepada anak lalu anak tidak mengikut kata. Apabila tiada skil dan ilmu, maka ibu bapa menggunakan arah dan perintah. Ini menjadikan anak menjadi bertambah degil. Sedarilah ibu bapa kepimpinan di dalam korporat pun sudah berubah. Bos-bos yang asyik memerintah dan mengarah dibenci oleh anak buah. Corak kepimpinan sudah berubah.

8-Selalu mengatakan kepada anak dia degil dan selalu sangat bersangka bahawa dia degil. Ini menjadi doa. Jagalah mulut dan lidah. Jangan mudah mengeluarkan kata-kata kesat yang menjadi doa yang terlafaz.

9-Anak tidak dididik untuk menghormati ibu bapa. Atau cara menyuruh anak menghormati ibu bapa adalah dengan kasar dan bukan dengan penuh kesabaran dan kasih-sayang. Maka anak tidak menghormati ibu bapa. Sebab hormat adalah sesuatu yang diberi bukan boleh dipaksa.

10-Anak tidak dididik dengan agama. Bila tiada agama, tiadalah tiang untuk berpaut. Nilai murni pun akan mengikut apa yang sempat sahaja.

11-Elakkan menggunakan bahasa yang anak tidak faham. Gunalah bahasa yang mudah mereka fahami. Bila berkomunikasi dengan anak, janganlah hendak menunjuk anda hebat. Tunjukan bahawa bila dia melakukan saranan baik anda kehebatannya akan lebih meningkat.

Ingatlah kuncinya, ialah hubungan rapat. Apabila anda membina hubungan anda dengan anak, tiada lagi perkataan degil dalam kamus anda mengenai anak anda.

Sedarilah kepentingan membina perhubungan kebal dengan anak-anak agar kesejahteraan keluarga terkawal. Bila keluarga sejahtera, rezeki membuak-buak datangnya.

Friday, March 14, 2014


Tahun baru menjengah. Alhamdulillah! masih diberi umur yang panjang untuk bernafas di bumi Allah s.w.t. Tahun ini terasa masa begitu pantas berlalu. Sedar-sedar sudah masuk pertengahan Mac 2014. Namun blog Aksara Motivasi masih sunyi dari sebarang coretan atau artikel-artikel yang sering ditampal di sini. Saya bukanlah seorang yang pandai menulis. Namun melalui blog saya cuba berkongsi cerita atau bahan-bahan yang bermanfaat kepada semua. Kadang-kadang ia diselitkan dengan coretan diari kehidupan. Sebenarnya saya jadikan blog saya ini sebagai store menyimpan artikel-artikel yang bermotivasi sebagai rujukan peribadi. Di samping itu ia juga mungkin boleh membantu sahabat-sahabat diluar sana mencari rujukan.

September 2013 saya telah mendaftar sebagai pelajar MBA Enterpreneurship di UNIKL di bawah tajaan MARA. Alhamdulillah! doa saya bertahun-tahun untuk sambung belajar termakbul. Ia perancangan Allah s.w.t . Sebenarnya saya tidak menduga akan menyambung dalam bidang Business tapi entah mengapa hati tergerak untuk memohon dan akhirnya diterima. Terima kasih juga kepada pihak MARA yang memberi peluang keemasan kepada saya yang kerdil ini. Ia perjalanan yang mencabar  kerana saya langsung  tiada basic dalam bisnes dan perakaunan. Semenjak sekolah menengah saya belajar aliran sains tulen dan tiada basic akaun tiba-tiba terpaksa belajar bisnes dan akaun.Huh! Agak berpeluh juga dibuatnya. Apa pun saya berdoa semoga dipermudahkan Allah s.w.t

Tahun 2014 menuntut pelbagai pengorbanan dan komitmen dalam hidup saya. Saya perlu bijak bahagikan masa antara tugas seorang pengajar di IKM, seorang ibu dan isteri, seorang pelajar di UNIKL ,seorang usahawan online dan seorang hamba yang hina disisi Nya. Hanya satu doa saya. Semoga dipermudahkan segala urusan, tugasan, tanggungjawab dan amanah agar dapat dilaksana dengan sempurna pada pandangan Allah s.w.t. Saya berdoa, berdoa dan terus berdoa selalu. Amin.

2014 semoga membawa berita gembira, bahagia dan berjaya dalam hidup di dunia dan akhirat. Masih banyak lagi yang perlu diperbaiki, dipelajari dan dikejari. Semoga Allah s.w.t memberi pertolonganNya kepada hambaNya yang lemah ini. 

7 Mac 2014 Dunia dikejutkan dengan kehilangan pesawat MH370. Ia menyentap hati dan sanubari saya sebagai rakyat Malaysia. Setiap minit saya menunggu kalau-kalau ada berita mengenai penemuannya. Namun sudah masuk hari ke-7 masih belum ada harapan untuk menemuinya. Saya berdoa dan terus berdoa kepada Allah s.w.t agar diberi pertolongan kepada para penyelamat. Walaupun tiada saudara-mara terlibat namun ia terasa dekat dihati bilamana ia berlaku di negara sendiri. Masya Allah! Allahu Akbar!

Marilah sama-sama kita bersolat hajat semoga dapat ditemui pesawat MH370 dan para penumpang dengan selamat. Bagunlah bertahajjud mohonlah kepadaNya agar dipermudahkan Allah s.w.t dalam usaha menyelamat. Bayangkan jika kita ditimpa musibah alangkah tersentuhnya hati bila sahabat bersolat dan berdoa untuk kita. Betul tak?