Wednesday, December 30, 2009

CELAKANYA PENGUMPAT

Pengumpat dan pencela adalah orang yg gagal dalam hal keluhuran, terjungkal drp nilai2 kebenaran, terlupakan dlm catatan2 idealisme. sebab org itu mencemarkan nama baik hamba Allah. dia mencela dengan perkataan,perbuatan,mata,tangan,lisan. ancaman yang pedih bagi orang seperti ini. mereka melukai orang2 yg soleh.

orang yg jahat ini hanya mempunyai hobi mencari kesalahan orang lain. dia akan merasa senang apabila ada orang lain melakukan kesalahan dan dosa. dia sering menyebut kesalahan orang lain tetapi dia melupakan nilai positif pada orang lain. dapat menghitung kesalahan tetapi tidak tahu kelebihan kerana jiwa orang seperti ini adalah jiwa yang sakit.

Orang seperti ini tidak merasa senang dengan kelebihan manusia yg suci hatinya. dia adalah orang yang suka mengingkari dan iri hati. tidak betah dengan sifat-sifat baik orang lain. perbuatannya tercela, hatinya hitam dan lidahnya pahit.

Celakalah org yang suka mengumpat dan mencela. ancaman seksa Allah dan kemarahan-Nya sedang menanti orang itu. bagaimana orang seperti ini adil dalam membuat keputusan? sedangkan dia selalu mengawasi hamba2 Allah, menyebarkan keburukan, gembira dengan aib dan kekurangan mereka.orang seperti ini lebih suka apabila sesuatu yang keji tersebar di kalangan orang2 beriman. dia orang terhina dan merasa sesak dengan orang2 yang soleh. dia sendiri orang yang derhaka dan banyak dosa.

Sesungguhnya hati yang selamat dan lidah yg terhormat adalah pemberian Allah kepada hamba-Nya yang dikehendaki. maka kamu lihat pemilik hati itu sangat terhormat, suci hati, jernih batin, lapang dada. sentiasa memuji nilai2 positif org lain, merasa senang dengan tingkahlaku terpuji, tidak peduli dengan perkara2 lain. tiada waktu baginya untuk mencari2 kesalahan orang lain.

sesungguhnya orang yg mentadabburi ayat ini akan merasa sedar dan takut untuk melepaskan lisannya dalam membahaskan masalah kehormatan orang lain, mengata-ngata hamba Allah dan meneliti aib2 mereka. perbuatan seperti itu adalah suatu kerugian dan puncak kehinaan.

Celakalah orang2 yang suka mengumpat. bagaimana dia melupakan kelemahan dirinya dan tidak memperbaiki akhlaknya yang rosak serta membangun jati dirinya. Anehnya, orang ini malah pergi mengorek rahsia hamba2 Allah, menyingkap tabir perangai orang lain. orang seperti ini adalah musuh kejayaan dan keutamaan dan peroboh istana2 kemuliaan.

-petikan daripada buku Dr Aidh Abdullah Al-Qarni

No comments: