Monday, April 25, 2011

STAR APPLE

Tiba-tiba teringat kisah17 tahun yang lalu. Masa itu saya baru darjah 6. Suatu petang, saya diajak oleh rakan untuk menikmati buah susu yang dipetik oleh rakan sekolah di kawasan rumahnya. Buah itu kali pertama dan terakhir saya jumpa sepanjang hidup. Rasanya yang manis dan berlemak masih segar diingatan. Saya tercari-cari buah tersebut sampai sekarang.Sebenarnya ia sejenis buah tumbuhan nadir yang jarang dijumpai, apatah lagi ditanam.

Hari ini saya terbaca komen diblog fazlisyam yang menyebut mengenai buah tersebut. Nama komersilnya ialah star apple.Terus saya search melalui encik google, dan inilah gambar-gambar yang diperolehi.


iniilah rupa buah star apple yang hampir masak.



Pokoknya yang besar dan tinggi.



Nyum.. nyum.. sedapnye!


Buah yang belum dipetik..



shedapnye....


Buah star apple ni ada dijual di pasar. Tapi di pasar kat Australia laa.... uhuhuh!!


Sedikit info mengenai star fruit :

STAR APPLE Chrysophyllum cainito

Other names: Caimito, Cainito.

History: Originates from the West Indies.

Shape: The fruit is round in shape.

Weight/size: Size varies from 4 to 8cm in diameter.

Colour: All green skinned when immature,
the purple variety develops to a deep purple skin when ripe
and the green variety develops to a light golden green skin.
 May have up to 10 flattened seeds.

Taste: The flesh is sweet and tastes very smooth and aromatic.


Buying/storing: Look for smooth, bright, shiny fruit with no skin damage
. Can be stored at room temperature up to a week
and in the refrigerator for up to two weeks.
The pulp can alsobe frozen.
 Blended pulp will set like jelly when stored in refrigerator.


Preparing/serving: Star apples must not be bitten into.
 The skin and rind are inedible.
When opening a star apple,
do not allow any of the bitter latex of the skin to contact the edible flesh.
 The ripe fruit, preferably chilled,
 may be cut in half and the flesh spooned out,
 leaving the seed cells and core.
Cutting in half produces an attractive star pattern.
Makes a nice drink when mixed with orange.
Excellent in milkshakes.


Variety: Purple (Haitian and Griemeil) and Green.

1 comment:

dinar said...

Terima kasih perkenalkan buah ni..mmg nadir lah...usahkan nak mkn, tengok pun tk pernah.