Tuesday, June 21, 2011

TIPS MENJAGA GIGI

Pada entry kali ini saya ingin berkongsi dengan anda semua tips menjaga gigi.
 Gigi kita ini adalah salah satu aksesori utama yang menghiasi wajah kita.
 Jadi ia perlulah dijaga dengan rapi daripada kecil lagi 
supaya gigi yang cantik dan sihat 
akan menambahkan lagi kejelitaan wajah kita... 
chewwah~!~!


Okay!! tipsnya ialah :

1. Gosok gigi setiap hari luar dan dalam. Ingat tu! LUAR dan DALAM..
Salah satu tanda kita gosok keseluruhan gigi ialah berus gigi sekejap jea akan rosak...
 (berus rosak takpe asal gigi kite makin sihat.. yea tak?)


2. Seminggu sekali ambil tuala good morning basahkan dengan air suam
 (air biase pun boleh jugak..) kesat keseluruhan gigi... 
Tengok mesti ader warne kuning akan melekat pada tuala.. 
yark! itulah daki-daki yang masih melepak di gigi anda.


3. Sentiasa gunakan floss untuk membersih seluruh celah-celah gigi anda..
Amalkan setiap hari lagi bagus terutama selepas gosok gigi atau lepas makan...
Kalau anda perasan sebenarnya selepas kite memberus gigi, 
celah-celah gigi masih belum bersih..


4. Pastikan at least setahun sekali check gigi dan jangan lupa buat scaling..
Alah! ngilu sket jea tapi hasilnya fuhh!! fantastic......muhahaha!! 


Selamat mencuba yea!!..

 Gigi anda pasti cantik, sihat dan berseri-seri..woww!!





p/s - Selalulah menilik gigi anda di cermin... jangan asyik tengok jerawat jea tau!!...



5 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Fifah

terima kasih
peringatkan saya

Wassalam

cemomoi said...

kebetulan plak anak tengah sakit gigi ni.... adoyai

dwaty said...

dulu2... tak jaga gigi... skrg bila dah rongga baru menyesal... huhuhu

MulutPayau said...

suka baca ntry ni...teruma kasih atas ingatan...tak boleh nak bayangkan kalau tak de gigi...heheheh

zino said...

dah terlambat la rasanya.. hehe.... tapi gigi tu bersinar2..